Thursday, December 29, 2011

How??

Assalamualaikum wbt





I do not know how to convince him to go to SMKA Dong and he is insisting to follow his friends studying at SMK Mahmud. My parents really hope that he can go to that school and learn more about Islam education. 

I also want him to become an ustaz one day. 

I want to persuade him but I don't know how. I am afraid that one day he will protest and do bad things at the SMKA Dong in order to study at the other school. I am so confused and I really don't know what to do now. 

Just follow what he want or just sending him to SMKA Dong? 


Ya Allah, help us please ~

Thursday, December 22, 2011

Happy Moment

Assalamualaikum w.b.t

Really love this awesome picture ~ semua nampak seronok je !! hehe


Saturday, December 10, 2011

BE GRATEFUL everyone

Assalamualaikum w.b.t

Hi !
At this moment, I want to share something about a video that I found on Facebook. The video was telling me about the poor people live in Indonesia.

When I watched the video, I feel so touched and I am so mad with my self. Those kind of people are suffering from poverty and they are begging to earn money for food in order to survive.

I am mad with myself because, I should be grateful with the things that I have in my life. People are easily looking others wealthy life but they do not even noticed that there are also people that live in poverty. They do not have any chance to get educations and opportunities to get a better life.

As we know, by educations we can easily transform our life from worst to better, but they can not get the chance because they do not have money. Those people need to go to the garbage disposal which the place that we never go. They will find any kind of garbage that can be recycle or reuse and sell them. From the garbage, they earn money. Its very hard and I know it. 

I am so grateful to Allah s.w.t because I had chances to continue my study although there are few problems occurred and I was giving up to continue my degrees at that time but Allah always with me. They also people that are so important, and they always helped my family during any difficulties.

Thanks to Allah and now, I am finally a 3rd year student that will be graduating next year, InsyaAllah. With all the challenges and difficulty, I hope that I will bring a great success for my family.

Here is video that I mentioned and I hope that,
from the video,
we all can learn something ~



video

Saturday, December 3, 2011

Final Year Project

Assalamualaikum w.b.t

Hi !

Today, I want to share sumting about my Final Year Project. My FYP's title is The Origin and Characterization of Kaolin in Malaysia and for your information, at the first time I saw the title, 

I am wondering what is Kaolin? 

Yeaah, my basic knowledge is very bad, I know that. I just learn and study for exam and after that, completely lost ! Few weeks later, after my partner and I made some research about Kaolin. Finally, we know what is Kaolin and what is the important of this white clay in our daily life.

I screamed out loud in my heart that I will do my best for my FYP !!   and I promise to myself that I will put my biggest effort in order to complete this project. Yeaaahhh ~

Definition of Kaolin

Kaolin is a group of common clay minerals that are hydrous aluminum silicates and constitute the principal ingredients of kaolin (china clay) and sometimes we called it as a white clay.

kaolin at one of our localities in Mersing




One of my greatest and precious experiences, when our group including the other group that done the bauxite project having such an enjoyable trip to Johor. We spent almost 4 days and learned so much knowledge there. 

Dr Hassan, our supervisor and two technician helped us a lot ! Our classmate and his family that stay in Mersing also helped us by providing accommodation and delicious food. We feel very indebted and grateful ! Thank you so much ~ I will never forget all those sweet memories !

The funny part is, my friends and I had considered our classmate's grandmother as our nenek too. She had been so kind to us and when I saw her, I remembered my late grandmother. I miss her a lot!

Actually, they are many things I want to share in here but it is too much and I afraid that I'll make you feel boring :p Here are some pictures we had during our trip !

The first localities for Bauxite project at mining with Mr. Soa


Kaolin deposit at Mersing which we suspect as secondary kaolin


Kaolin deposit nearby the fish pond

From the trip, I learned how to take samples and do some simple measurements which I never know before this. I think it is very important for us as a geophysicist to know more about Geology. 

It is not only about the geophysics's survey but we also need to know geology that support our survey's result. Its useless when we done seismic but we do not even know what is the anomaly found under the subsurface. Geology can tell us from A to Z !!  Geology and Geophysics need to be combine in order to get a very strong and precise result ~


 
p/s : I tried to write in English and I know maybe there are some mistakes on grammar or whatsoever but I love it ! i want to learn and I want to improve my English !

Thursday, December 1, 2011

Adele - Someone like you

Assalamualaikum wbt

Currently addicted with this song (-__-)
Sedih je lagu ni ~ sobsobsob

Jom study sambil layan lagu ni ~ hee


http://www.youtube.com/watch?v=jCya1yiFFP4&feature=related 

Friday, November 25, 2011

Untitled

Assalamualaikum wbt

Seriously today I am not in mood. Hari ni hari lahir Balqis yang ke-3 dan aku tak dapat balik rumah pun untuk sambut birthday dia dengan famili. Aku terpaksa korbankan perasaan nak balek ni sebab kan tanggungjawab aku dekat sini. 

But sometimes i feel like a looser. 

Aku tak tau macam mana nak jadi kakak yang baek pada adik2 dan famili. Aku rasa aku da buat yang terbaik but still it was not enough. There is something missing, incomplete. I dont know how to describe this feeling.

Dalam tahun akhir pengajian aku kat USM ni, aku rasa semua nya berat sangat. Aku just pikir cepat lah masa berlalu,aku tak larat lagi. What I just want is, I want to watch my siblings growing up in front of me. I want to help them, taking care of them, give them happiness and teach them whatever things that they want to know and share everything with them.

Tinggal lagi 7 bulan nak habeskan semuanya kat sini. I do love Penang but I love my family more and it is infinite. I will be strong and do my best for my coming examination for the sake of my family.

Ya Allah, Kau permudahkan lah segalanya. 
InsyaAllah

Friday, November 18, 2011

3 in one Sista

Assalamualaikum wbt

3 in one Sista

 Why?
-satu team biro kerohanian mpd RESTU
-satu bilik masa 2nd year
-satu-satu nya kakak yang saya ada !

Dah malam pun, tapi tak tau kenape mate ni tak boleh nak lelap (O_o) Tiba2 teringatkan kenangan masa sebilik dengan akak tercinta aka Kak Nun. Dia kakak yang paling sempoi dan best. Sangat suka bercerita dan share macam2. Tak pernah rasa bosan langsung dengar cerita2 dia dan bila dia tak da kat bilik rasa rindu nak dengar dia bersuara. 

But I think we share the same similarities because we are both anak sulong. I respect her and she respect me of course :) Tak pernah berselisih faham dan hubungan yang terjalin bertambah erat. Bila berborak dengan dia dan kadang2 bercerita pada dia,hati rasa sangat tenang dan happy. She is a very good sister that will always help me no matter what. A very good companion and a very loyal listener.

Kak Nun, I dont have an eldest sister or even an eldest brother. From the bottom of my heart, I want to thank you because you had been such a great sister for me :) I promise that I will not forget all those sweet memories we had spent together <3 



Semoga hubungan silaturrahim kita kekal hingga ke akhir hayat, InsyaAllah

Monday, November 14, 2011

Dia

Assalamualaikum w.b.t

Setelah berapa lama menunggu akhirnya ada jugak khabar berita yang gembira buat dia dan aku :) Semoga dia lepas interview Khamis ini dan..

Ya Allah,Kau permudahkan lah segalanya untuk dia. I hope that he will do the best in order to get the job and pass the interview,InsyaAllah (^__^)

(^__^)

Wednesday, November 2, 2011

Bukit yg membunuh?

Assalamulaikum w.b.t

Tajuk entri macam suspen tak? mase mula2 dengar sal name tempat tu, ade jugak rasa macam kecut perut,suspen semacam sebab nama bukit tu Bukit Bunuh. Nak tau kat mane? Bukit tu kat Perak dan perjalanan ke sana dalam 2 ke 3 jam camtu. Dok huhaaa2 kat dalam unser Dr. Rosli rase kejap je dah sampai. Sebab nak penuhi syarat kos ZGE375/2, student2 under Dr. Rosli perlu join projek kat situ.

Kitorang kena pegi sana untuk buat kajian tentang kesan meteorite dan nak cari kawah2 yang dah terkambus kat bawah tanah. So, kitorang cari kawah2 tersebut dengan menggunakan Geophysics Methods contohnya, Resistivity dan Seismic. Bayang kan dengan alat2 geofizik yang berat2 tu, kitorang bawak masuk hutan. Hutan pulak tak tau nak describe macam mane,angle nak jalan merentas hutan tu almost 90 degree kot. Perhh, memang sangat mencabar tau? masa buat resistivity kat dalam hutan tu, rase cam tak kesah dah baju kotor ke ape,yang penting selamat sampai and habis buat data aqcuisition. Semua dahan pon nak capai sebab takot jatoh guling2 ke bawah. (-__-') haha


Semua dah merasa, buat resist kat kebun nenas (nyamuk banyak giler), hutan (90 darjah) dan last sekali kitorang buat dekat ladang kelapa sawit(lautan pacat). Buat pertama kali nya dalam sejarah hidup, pacat telah menaiki badan ku,huhu. Bak kate En. Akob la, ni semua pengalaman. Bila pikir balek, mana lagi kite nak cari pengalaman ni semua. Penat memang lah penat. But I think semua tu berbaloi :)

Paling best bila budak2 pompuan reramai kumpul kat katil dorm and borak2 smpai ke tengah malam tak mau tido. hee, Alhamdulillah, I think I made a correct decision by choosing Geophysics. I'm happy doing all those things (^__^) 



Ni gambar masa last day kitorang kat bukit bunuh. Ade lab assistant yang gagah2,postgraduate student termasuk mereka2 yang dari Nigeria dan Libya(mereka sangat kuat dan rajin) huhu and last but not least budak2 3rd year geofizik yang amik kos ZGE375/2(engineering geophysics and environment)






unforgettable moment at Bukit Bunuh


Saturday, October 29, 2011

Emas lagi?

 Assalamualaikum w.b.t,


Dear diary,

Ada sumthing yang nak saya share dalam ni. I got these pictures from one of my friend during my borther 's sport day. Dia dapat emas lagi lah sukan kali ni. Kuat bersukan betul ini budak. Tak boleh nak duduk diam. Ape pon yang dia minat, I am so proud of you lah budak. Kak Yong doakan awak sentiasa berjaya dalam apa jua bidang yang awak ceburi okay :)


wit his friends






wit his medals





Terase macam dah lame sangat tak balik rumah, hurgghh..rindu semua lah ~

Thursday, July 28, 2011

Terima Kasih :)

pendrive kesayangan <3


Just nak ucap terima kasih pada mereka-mereka,
Sebab da tolong baiki pendrive yang da masuk virus hari tu,
Mase pendrive masuk virus hari tu rase macam nak nanges da,
Dalam tu banyak giler maklumat penting tentang LI,
Then ada lah sorang ni yang offer pertolongan,
Tapi dia mintak tolong pada orang yang lagi satu,
Happy sangat masa tengok pendrive da okay,
Semua maklumat da boleh bukak semula,
Mereka-mereka sangat hebat !!
Terima Kasih yang tak terhingga,
Hanya Allah yang dapat balas semuanya ~
Alhamdulillah
Thank You Allah
^_____^

Wednesday, July 27, 2011

Childish ?

Teenage Mutant Ninja Turtle 
^_____^


Main Characters :

Leonardo
Raphael
Michelangelo
Donatello


Mr. Kiva @ King of Vampire

These are the most awesome characters I ever watched
 I am still wondering why I really2 fall in love with them
I just love the way I am 
^________^


p/s :
smile always and
InsyaAllah,everything will be fine




Hidup

Assalamualaikum :)

Dear diary..

Waaah,da lama nya tak update blog ni,walaupun dalam kepala ni macam2 benda nak tulis sebelum ni.Pejam celik pejam celik da dekat bulan Ramadhan da pun.Masa memang cepat berlalu kan? Serius aku tak sedar ape.Pagi2 bangun bersiap-siap ke tempat kerja. Balik kerja pun sama jugak,flow tiap hari macam tu.

Paling penting masa kerja ni lah aku belajar susah payah nak hidup. Aku jadikan pengalaman tiap hari aku sebagai semangat untuk akan datang.Tapi kadang2 aku tumpas jugak,aku perlukan kata2 semangat supaya aku tak mudah putus asa dan goyah.

Ada orang cakap aku tak de konfiden. Aku ambil benda tu positive sebab aku tau tu memang kelemahan aku. Kalau tiba2 bos cakap perkataan 'BODOH' pada kita,apa kite nak buat? hantar surat resign? tak pun lari2 masuk dalam toilet lepas tu menangis? atau melawan cakap bos kite tu balik? Mengaku je yang kite ni memang bodoh dan banyak lagi benda yang kita tak tahu. Fikir positive dan jangan sesekali lemah semangat.

Siapa kita yang sebenarnya kita yang tentukan. Kita ibarat pelakon dalam kehidupan kita sendiri dan bergantung dengan apa jenis watak yang kita pilih.Banyak lagi benda tentang hidup yang aku tak tahu dan aku perlu belajar.Dengan apa yang aku dah tempuh sebelum ni,aku harap aku akan jadi lagi kuat dan tabah.


*bersusah2 dulu,bersenang2 kemudian ye cik atikah ! ganbate ~

Sunday, June 26, 2011

Genap sebulan

Assalamualaikum wbt

               23hb Jun 2011 dan nak tau ada apa dengan tarikh ni? hari ni genap lah sebulan aku buat praktikal di RAGM sdn bhd yang terletak di Bukit Koman, Raub. Tak sangka masa berlalu dengan pantas,macam perluru berpandu. Tiba-tiba aku teringat hari pertama aku di RAGM, rasa macam nak gelak pun ada. Aku pakai baju kurung sebab adik aku kate elok la pakai formal untuk hari pertama. Hari pertama memang cuak sangat2 la,jantung ni da macam nak terkeluar bila masuk office,tak tau la kenapa aku cuak sangat,siap abah temankan  lagi. Rasa macam budak2 darjah satu baru nak daftar sekolah. Adoi!

               Pengalaman memakai baju kurung masuk lombong memang tak kan aku lupa.Masa masuk tempat proses untuk ambil PPE, semua orang pandang pelik dan ramai jugak yang tanya kenapa aku pakai baju kurung. Baru aku tau dekat lombong emas,semua orang pakai tak formal. Diorang pakai jeans dan t-shirt. Macam-macam yang aku belajar dekat sini tapi kadang-kadang tak de kerja dan masa tu lah aku jadi stress. Aku stress dan tertekan bila tak de kerja sampai boleh demam. Macam-macam dugaan yang ada masa kerja, dan pada aku belajar memang lagi mudah nak dibandingkan dengan kerja. Nasib baik geologist2 kat sini baik2. Diorang banyak tolong aku dan kongsi ilmu yang tak terkira banyaknya.Department geology RAGM ni diketuai oleh Mr. Mort dan Mr. David J.Bennett dari Australia.

                Aku ada sebulan lebih lagi nak praktikal dekat sini dan aku harap banyak lagi benda yang aku boleh belajar. Pengalaman kat sini cukup berharga dan aku akan hargai semuanya. Aku akan berusaha untuk memperbaiki diri dari segi fizikal dan jugak mental. Ada banyak lagi yang aku teringin kongsi dalam blog ni, tapi rasanya cukup sampai di sini. Ada jugak gambar2 yang telah aku ambil buat tatapan kwan2 tapi line tenet ni lambat, mungkin lain kali pulak aku kongsi :)


Sekian,
Wassalam.



*tadi sebelom pegi krja,akiff,baby yang mak jage tibe2 golek2. Nak menerap rupenyer,huhu
comel gile kot !! hee~




Thursday, June 9, 2011

tak de mood :(

sekian lame tak menaip dalam blog ni 
just nak meluah kan perasaan yang terperap dalam hati
tak tau kenape rase sdih sangat hari ni
smpai menitik air mate sbab tak dapat nak tahan
rindu kat kwan2 and rindu nak gelak2 dengan korang semua
kalau macam ni life bekerja
boleh tak saya tak nak kerja langsung
saya nak belajar je dan rasenyer tu la bnda paling okay dari bekerja
pa pon i need to be tough and strong 
learn how to improve yourself
and please la atikah
be confident
jangan la down camni..
somebode pleas help me !!
i'm lack of confident
HEADACHE!!



Friday, April 29, 2011

:JoM mAkAn:

Assalamualaikum wbt 
^___^

Hello and whats up guys~ haha,ganas tak intro blog dah camni..yeyeaaah!! tak menggambarkan ciri2 perempuan melayu terakhir langsung,kui3!! for today, I just want to share something cool wit u alls ~

Actually tadi I had my dinner at Nurul Ikan Bakar which is situated in Penang  :) tapi specific name tmpat tu kan.hurm..tak tau la ape,tapi-tapi kedai tu dekat2 la dengan Penang bridge..makanan dy memang sedap sangat2 tau and kalau korang nak makan try lah tom yam dy,superb lah!! 

Korang pernah dengar tak ade orang cakap Penang ni orang panggil 'syurga makanan' :) Actually for me it was true la..makanan2 kat Penang memang tersangat lah banyak and cakap je nak ape semua ade kot.

sape2 yang suke makan tu sile la brhijrah ke penang ye,hehe..cool la makanan2 dia and ade jugak yang tak de kat tempat laen.huuu~ so ape lagi korang2 cepat2 jalan2 cari makan ;) hehehe

antare tempat2 yang best la kan sepanjang study kat sini yang da makan ask me burger,Nurul Ikan Bakar, Ikan Bakar Seagate yang dekat2 QB mall,nasi lemak dekat Pelita,nasi kandar Khalel or Subaidah,pasar2 malam yang ade kat banyak tempat,breakfast yang tersangat lah sedap dekat Taman Tun Sardon, Kedai Tom Yam Pak Hussin and banyak lagi la..tak ingat sudah :(( huu
sebenarnyer byk lagi yang belom cube..






*credit to google image 

Agak2 kalau datang penang sile la rase makanan2 yang beraneka and sedap2 ni okay ;) 
tapi-tapi..ade tapi nye..for me makanan dekat sini still tak boleh lawan dengan makanan dekat rumah la,hehe
masakan emak tu lagi syiiookkk ,huhu ~

and lagi satu kalau dapat makan tu jangan la melantak banyak2 okay sebab tak elok jugak untuk kesihatan kite..huhu,lagi2 nasi kndar sebab kandungan kalori yang sangat tnggi..
boleh je nak makan tapi jangan selalu okay ?!

so enough la for today :) 
~have a nice day everyone ~
^___________^


ps; a very special,infinite thanx for myLOVE one <3 hehuu




Sunday, April 24, 2011

Hiking !

Assalamualaikum wbt :)


With lots of love, I want to share some pictures that me and ainul took on last Saturday..Act we went to Pantai Kerachut which is situated in Penang of course :) hehe.Having a lot of fun there..something bad did happen.. but for me its not that bad.It was just a very valuable experience which I will never forget till the end of my life :) ngehehe


yeaahh..here we are ;) cant wait for hiking..hehe




This is me of course or budak poyo aka secondary school student,hahaha!
Dis pic wat taken by ainul,ngee



Dis pic is quite blurr because i'm not focusing on ainul's face.haha! 
altough ainul always tought me how to shoot using these camera,i still forgot and dont know how to use it :( 
very hard lerr derr



ada and cme wit the excited faces,hehe
i love to see ada smile like that :) hope we'll be friends forever..



fara's face look so tired and act the journey to reach pantai kerachut is about 1 hour and a half. 
 it was a long and challenging track,haha
we had prepared our foods and water before we start hiking :)



finally we are in pantai kerachut :) the journey was so awesome! 
all the fatigue was gone after reaching here <3
and the beach also looks so beautiful although there were JELLYFISHES ;p hee



We take the boat on the way back and see a lot of interesting things along the beach ! 
this boat was so fast but its really fun and i got so excited because it was my first time riding a boat,hee~




look at the rocks carefully and try to guest what kind of animal it looks like?? hehehe
interesting rite??huhuu~




these rock resembles the turtle and it really looks similar :) 
looks carefully okay and u will see it !


Enough for today :) hehe, for me hiking was so fun and challenging..at first it was quite tiring and feel want to give up but when we are enjoy watching the beautiful forest and the creatures inside,the fatigue was gone ! i feel so great and Subhanallah..Allah had create a very unique and outstanding nature :) 
thats all for today
 ^__^




Thursday, April 21, 2011

Today is my mom's birthday :)

Assalamualaikum wbt..

As you all know today is 21st April rite? yeaah..it is my beloved mother's birthday..
pagi2 lagi zana aka my adik da anta sms.Msg tu berbunyi..

"along,awak jangan lupe kol mak tau"

cam bese la..dy memang semangat and still tak dapat kalahkan dy..every year dy la yang terawal kol mak nak wish bezday mak tersayang..:)act i really want to wish earlier but pagi tadi sangat2 gelabah tok paper exam ZGT269/3..

Rase macam tak abes study lagi padahal da review semua,lagi stress bile tengok paper tadi.Rase macam nak jerit 'Aaaaaaaaaaaaaarhhh' biar satu skul tu bergegar,agak2 boleh tak?..haha,pa pe pon i had try my best kan.tawakal je la lepas da usehe :) snyummmm..

Berbalek pade crite asal setelah jauh merapu,haha..when i called my mak pagi tadi,dapat dengar suare dy rase bersemangat je..rase mcam segale msalah kat dunie ni lenyap,hehe.agak2 la kan..nampak sangat kelentong nye.tapi kan betol tau,korang pernah rase tak bile korang kol mak korang,then rase mcam kat dalam dunie yang laen..bez je and feel very calm :)

When I say to mak that she already tuee..mak just laughing and laughing,maybe dy terharu kot anak dy kol and wish birthday dy,hee..nak arapkan adik2 kat umah tu,alamat nye berjanggut nak tnggu wish..huu~ myb sebab diorang kecik lagi kot and da bese dok kat umah..diorang tak rase lagi ape tu homesick or rase rndu bile brjauhan dengan family..

I hope bile diorang da besar and matured nanti,diorang tak kan lupe semua jase mak abah yang memang tak terkire tu :) kepade My emak yang tersayang,walaupun kadang2 mak garang2 dengan kitorang adik beradik,
kak yong tau mak buat semua tu sebab mak nak mendidik kitorang.Marah bukan tnde bnci tapi marah tu tnde syg kan mak? Kak yong syg mak sangat2 and u r the queen of my heart

*smbil nynyi2 lagu :

Ibu 

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu





p/s: sanyangilah keluarge andaaaa :) hee

Tuesday, April 19, 2011

strange headache ~

Sebelum tdur sakit kepale, after bngun ingat da okay tapi sakit lagi.

Tak tau la kenape and lagipon da pegi klinik da.Ubat pon da makan da :(

Kenape dengan kepale ni eh? sbab stress study ke? tak jugak. Entahlah,nak cakap kat mak takut plak mak risau.

Mayb ni antara dugaan exam sem ni.After exam pulak ade fieldcamp.Hope pasni baek la eh kepale?? kepale dengar tak? jangan sakit lagi eh?

plizz..tak larat da ni:(
Ya Allah,sembuhkan la sakit kepalaku ini..aminn ^__^

Monday, April 18, 2011

no need to be that kind of person ~

haiya,da lame tak update blog. Da lame sangat2 n ase cam malam ni memang tak tahan da ni.
rase nak meletop ni. aiyoo ~ kenape prlu wjud nye orang2 yang berlagak ye? kenape? ulang smule soklan kenape ye? hurm..tak mampu nak jawab la.

bukan rase diri ni baek or bagus sangat. Juz rase macam kalau mnde yang tak prlu nak heboh2 so tak ya la nak citer kan. kalau betol bende tu, kite smpan kite2 je sudah :( n kalau bende tu tak betul kan da name nye merapu tak tentu pasal.aah,memang saya tak de ape2 nak dibanggekan.I am so not like u ~ but still rase macam kan bez kalau kite juz merendah diri and stay simple :) at least dapat kurangkan rase tension -_-' dalam hidup .

kite kan da besar n wake up la. jangan jadi cam budak2 lagi , be matured okay ! nak exam camni modd tak menentu betul.haiyaa ~ bawak2 la bertenang wahai cik atikah :) tenyum lah.

sorry sebab teremo malam2 ni.
i juz cant hold it anymore :(

Wednesday, February 23, 2011

my LSP300 class ^____^

Assalam..

Hari ini tersangat la excited untuk mentaip2 dalam blog^^ nak tau sebab apa? hehe.i just want to share this with all of you about my lsp300(english class) teacher named Sir Neoh.hahh.sorry sir sbab tak ingat name pnuh sir.mybe sbab susah nak sebut,ngee..banyak je alasan kan?before ni tak penah lagi se'excited' macam ni mase masuk kelas.kan best kalau semua kelas pon tak ngantok and segar bugar je mcam kelas lsp300.masti boleh skor insyaAllah!

Sir Neoh memang lecturer yg sangat okay and the things dat he like to do in the class is talking.dy bukan ckap ksong tau.setiap kali dy bagi nasihat atau pndangan.i'll be so excited and focused!apa yang dy cube smpaikan semuanya tentang kehidupan kita seharian and kdang2 banyak menyedarkan kita scara langsung mahupun secara tidak langsung.

Tadi pkul 12pm ade kelas,so hari ini kitorang buat latihan writting sbabkan test writting nak dekat.so kitorang discuss la satu topic ni ha.tajuk dy x ingat sangat tapi tentang comparison between a husband and his wife.banyak yang sir neoh share dengan kami hari ni.yang paling ak ingat tentang give and take relationship.

sir neoh ada ckap yang selalunya dalam hubungan apa2 pon kite tak boleh hanya memberi ataupon hanya mnerima tanpa ada keseimbangannya dalam ssuatu hubungan.kalau perkare macam ni terjadi for sure la hubungan tu tak kan berhasil.hehe.so tak kesah la kalau dalam apa jenis hubungan pon.family,frens,special one o sape2 la.jangan la terlampau berkira and kalau terlampau murah hati pon x boleh jadi jugak^^so pndai2 la kita fikir okay?

banyak tau yang sir neoh ckap hari ni walaupun kelas sejam rase kejap je da abes kelas.nak share lagi ape yang dia cakap pagi tadi and hope korang semua tak bosan.huhu~lagi dia ada cakap pasal unconditional love.korang tau tak maksud dia apa? sir cakap unconditional love ni pasaan sayang yang tak bersyarat.contohnya macam kasih sayang family kita.diorang tak da kan mintak apa2 balasan.bila kita minta duit ke apa.tak de pulak mak ayah kita sbuk nak mintak kita ganti semula or balas balik semua jasa2 yang diorang da korban kan pada kita.(^__^) so thats so called the unconditional love.

We should be grateful to Allah sebab ada golongan yang tak dapat merasa dis kind of love pon dalam hidup dia.so apa2 pon,family first okay and rajin2 la kol mak ayah bila kita berjauhan dengan mereka.appreciate them when they are still here with us ^^. dat all 4 today..ngeehee
*sir neoh,i want to say thank you so much 4 being such a great teacher ^___^

Sunday, February 20, 2011

HaRd FeEling T.T

assalam..

da lama tak update blog ni ha,lately sangat2 la bz..nak ckap ada jwatan bsar2 pon tak jugak,tapi ntah la..mostly tiap hari ada ja aktiviti yang kena buat.hehe,tapi camne pon kite kena gelak2 and jangan tensyen2 tau kwan2? chill okay :) senyum selalu and jangan masam2 muka 2..nanti tak awet muda tau..tak tau macam mane boley tergerak hati nak tulis2 dalam blog hari ni ^^,nak luah kan something ni kat my bloggie,bile mase pulak blog ni name dia bloggie,haha.takpa la abaikan,hehe

mase nak pegi makan tadi,eh tak2 mase nak balek dari beli makanan tadi..i met someone dat once pernah jadi antara orang yang paling aku sayang.tapi tadi entah la..bila terserempak macam ada satu feeling yang susah sangat nak describe mcam mane~rase rindu?entah la.mcam mane dia skrang? shat ke tak? tak tau la.i ll not forget all da memories!pahit manis..suma ada! tapi tu semua da tinggal kenangan.its okay for me now.masing2 da buat haluan masing2 kan.mungkin ni la yang trbaik untuk si dia dan aku.

i hope she just fine and always be happy with all her friends.kwan2,ada psanan pnting untuk kite semua,hrgailah orang di sekeliling kita okay? dan brsabar la dengan apa saja cubaan dan dugaan yang datang.


sekian,wassalam.


Sunday, February 6, 2011

mY Lil Sis (^^)

Salam,hari ni nak wat entry psal sorang orang budk ni..my youngest sis..adik balqis
Tbe2 rase mcm nak tulis2 tentang dak ni,byk mnde nak cter tp kdg2 bole lupe,so kne tulis jugak sbb xnak kngn tu lpus n rugi la kalau camtu kan? Untuk pengetahuan sume,i have 7 siblings..rmai x? kalau orang tnye psal adik bradik n dgr sy ckap 7 tu,memang rmai la yang trkejut..n lagi2 bile dengar yang i'm the eldest one.

Cpt sgt mse berlalu, 2 taun dlu..balqis still baby,kcik je n sgt comel,xpndai ckap lg n yang pling bez ktorang satu famili happy sgt dgn kehadiran dy dalam famili,ape orang ckap,'the more the merrier'. tapi memang btul pon, kalo kat umah tu,memang x pnah sunyi pon,bole brgegar umah la sbab msing2 suka brgduh n x puas hati,tapi tu semua tu asam gram dalam adik beradik kan..klu x gduh tu bukan adik beradik la..hehe,mse cpat sangat berlalu n smpai la balqis da smpai umur 2 taun,dy da pndai brcakap n dy sangat2 petah..tpi 1 je kelemahan dy,dy pelat skit.dlam hdup dy xde hruf 'k'..sume prkataan yg ade hruf 'k' dy akan substitute kan dgn 't'.pling kelaka bile stu famili da bjngkit pnyakit 2..

bile nak ckp dgn dy,ktorang pon automatik jadi pelat,hehe..tp bez dpt borak2 dgn dy..kdg2 tu kte x expect dy bole ckap cmtu,budak kcik kan jjur..tu yang pling bez~ hehe,klu kat usm..rase rndu sgt kat dy n slalu tringt kan dy..n dy suke bg respon klu i give her a call..dioalog intro dy mcm besa la,"hello,adik ni" dgn suare dy yg sangat cute tu..hehe,balek uma dpat dkung n cium dy,rase trubat rndu..hepi tu hnye Allah yg tau..huhu (^_^) i feel so grateful..sbb dkurniakan famili yg sangat bhgia,wlupon ade mcm2 cubaan n dugaan yg dtg,tp xpe..ni lumrah hdup..arap sgt hbungan kmi 1 fmili akan tetap kukuh smpai ke akhir hyat..

i love my famili so much!!! hope all my siblings success in their life~ n xlupe sume jase2 mak abah selama ni..diowang da byk brkorban..rase mcm x trbalas sume jasa diorang tu..kat bwah ade gmba2 Balqis..nak abadikan dlm blog ni..hehe;)



mse ni Balqis demam kuning,ksian dy T.T


da bpe hari kot,x igt sgt n pp merah2 lg~


mse ni da bsar ckit n kulit dy mkin putih,huu~


kaki balqis da kuat n dy suke naik walker ni! hee~tp muke mcm psrah je,haha


suke sgt pipi balqis mse ni sbb sgt2 tmbam~ 


klu nak tau, balqis ni suke hsap jari~hehe


ni pic yg latest x latest sgt la,haha tp nice one~


*sesi luahan perasaan sbb homsick nak balek rumah,da tue2 pon cmni lg..haish~

Friday, February 4, 2011

tOdaY im a BloGgEr ~

Hurm.. blurr la,adoi..xtw nak tulis ape ni..tp rase mcm nak tulis jgk~haha
tulis jela ape pon yg pntg hepi sgt sbb ade blog..xtw knpe bile dpt tulis2 dlm ni rase mcm bez je~hee
mood:excited!! so untuk entry prtme blog ni..cuba try test tgk!!hee~
xde org nak tgk pon xpe..juz nak tulis2 je,klu x ske xpe k..
terime dgn seadanya..hehe,dr td dok glak2,haha~ snanyer x rti la nak tulis2 dlm blog ni..nak anggap  cam tmpt luah prasaan pon x jgak,hurm..suke2 je kn..
xpekn?x slhkn?hr prtama sbgy blogger,setelah brpk smsk-msknyer kt uma,i think i really need a blog~ klu ade ape2 yg bez or xbpe nak bez bole shre kat dlm ni kn..wlupn xde orang nak tgk or bace~ 2 x pntg..yg pntg 'satisfaction'~
sumtimes blog ni beneficial jugak kat kite..ble bce blog orang kte bole dpat mcm2 info n kte tau sdikit sbyk ttg orang 2 wlupon kte x brhbung dgn diorang..
mcm stalker tp bukan~hehe,n klu boring2 x de ape nak wat pon kite bole isi mse lpang dgn tulis2 dlm blog..haha,mcm plik tp ok kot~hee
insyaallah,akan dtg i'll update my blog~ *nga ckp dgn spe la ni..haha
smpai sni saje..tata titi tutu~

*mcm knak2 ribena pon ade



Thursday, December 29, 2011

How??

Assalamualaikum wbt





I do not know how to convince him to go to SMKA Dong and he is insisting to follow his friends studying at SMK Mahmud. My parents really hope that he can go to that school and learn more about Islam education. 

I also want him to become an ustaz one day. 

I want to persuade him but I don't know how. I am afraid that one day he will protest and do bad things at the SMKA Dong in order to study at the other school. I am so confused and I really don't know what to do now. 

Just follow what he want or just sending him to SMKA Dong? 


Ya Allah, help us please ~

Thursday, December 22, 2011

Happy Moment

Assalamualaikum w.b.t

Really love this awesome picture ~ semua nampak seronok je !! hehe


Saturday, December 10, 2011

BE GRATEFUL everyone

Assalamualaikum w.b.t

Hi !
At this moment, I want to share something about a video that I found on Facebook. The video was telling me about the poor people live in Indonesia.

When I watched the video, I feel so touched and I am so mad with my self. Those kind of people are suffering from poverty and they are begging to earn money for food in order to survive.

I am mad with myself because, I should be grateful with the things that I have in my life. People are easily looking others wealthy life but they do not even noticed that there are also people that live in poverty. They do not have any chance to get educations and opportunities to get a better life.

As we know, by educations we can easily transform our life from worst to better, but they can not get the chance because they do not have money. Those people need to go to the garbage disposal which the place that we never go. They will find any kind of garbage that can be recycle or reuse and sell them. From the garbage, they earn money. Its very hard and I know it. 

I am so grateful to Allah s.w.t because I had chances to continue my study although there are few problems occurred and I was giving up to continue my degrees at that time but Allah always with me. They also people that are so important, and they always helped my family during any difficulties.

Thanks to Allah and now, I am finally a 3rd year student that will be graduating next year, InsyaAllah. With all the challenges and difficulty, I hope that I will bring a great success for my family.

Here is video that I mentioned and I hope that,
from the video,
we all can learn something ~



video

Saturday, December 3, 2011

Final Year Project

Assalamualaikum w.b.t

Hi !

Today, I want to share sumting about my Final Year Project. My FYP's title is The Origin and Characterization of Kaolin in Malaysia and for your information, at the first time I saw the title, 

I am wondering what is Kaolin? 

Yeaah, my basic knowledge is very bad, I know that. I just learn and study for exam and after that, completely lost ! Few weeks later, after my partner and I made some research about Kaolin. Finally, we know what is Kaolin and what is the important of this white clay in our daily life.

I screamed out loud in my heart that I will do my best for my FYP !!   and I promise to myself that I will put my biggest effort in order to complete this project. Yeaaahhh ~

Definition of Kaolin

Kaolin is a group of common clay minerals that are hydrous aluminum silicates and constitute the principal ingredients of kaolin (china clay) and sometimes we called it as a white clay.

kaolin at one of our localities in Mersing




One of my greatest and precious experiences, when our group including the other group that done the bauxite project having such an enjoyable trip to Johor. We spent almost 4 days and learned so much knowledge there. 

Dr Hassan, our supervisor and two technician helped us a lot ! Our classmate and his family that stay in Mersing also helped us by providing accommodation and delicious food. We feel very indebted and grateful ! Thank you so much ~ I will never forget all those sweet memories !

The funny part is, my friends and I had considered our classmate's grandmother as our nenek too. She had been so kind to us and when I saw her, I remembered my late grandmother. I miss her a lot!

Actually, they are many things I want to share in here but it is too much and I afraid that I'll make you feel boring :p Here are some pictures we had during our trip !

The first localities for Bauxite project at mining with Mr. Soa


Kaolin deposit at Mersing which we suspect as secondary kaolin


Kaolin deposit nearby the fish pond

From the trip, I learned how to take samples and do some simple measurements which I never know before this. I think it is very important for us as a geophysicist to know more about Geology. 

It is not only about the geophysics's survey but we also need to know geology that support our survey's result. Its useless when we done seismic but we do not even know what is the anomaly found under the subsurface. Geology can tell us from A to Z !!  Geology and Geophysics need to be combine in order to get a very strong and precise result ~


 
p/s : I tried to write in English and I know maybe there are some mistakes on grammar or whatsoever but I love it ! i want to learn and I want to improve my English !

Thursday, December 1, 2011

Adele - Someone like you

Assalamualaikum wbt

Currently addicted with this song (-__-)
Sedih je lagu ni ~ sobsobsob

Jom study sambil layan lagu ni ~ hee


http://www.youtube.com/watch?v=jCya1yiFFP4&feature=related 

Friday, November 25, 2011

Untitled

Assalamualaikum wbt

Seriously today I am not in mood. Hari ni hari lahir Balqis yang ke-3 dan aku tak dapat balik rumah pun untuk sambut birthday dia dengan famili. Aku terpaksa korbankan perasaan nak balek ni sebab kan tanggungjawab aku dekat sini. 

But sometimes i feel like a looser. 

Aku tak tau macam mana nak jadi kakak yang baek pada adik2 dan famili. Aku rasa aku da buat yang terbaik but still it was not enough. There is something missing, incomplete. I dont know how to describe this feeling.

Dalam tahun akhir pengajian aku kat USM ni, aku rasa semua nya berat sangat. Aku just pikir cepat lah masa berlalu,aku tak larat lagi. What I just want is, I want to watch my siblings growing up in front of me. I want to help them, taking care of them, give them happiness and teach them whatever things that they want to know and share everything with them.

Tinggal lagi 7 bulan nak habeskan semuanya kat sini. I do love Penang but I love my family more and it is infinite. I will be strong and do my best for my coming examination for the sake of my family.

Ya Allah, Kau permudahkan lah segalanya. 
InsyaAllah

Friday, November 18, 2011

3 in one Sista

Assalamualaikum wbt

3 in one Sista

 Why?
-satu team biro kerohanian mpd RESTU
-satu bilik masa 2nd year
-satu-satu nya kakak yang saya ada !

Dah malam pun, tapi tak tau kenape mate ni tak boleh nak lelap (O_o) Tiba2 teringatkan kenangan masa sebilik dengan akak tercinta aka Kak Nun. Dia kakak yang paling sempoi dan best. Sangat suka bercerita dan share macam2. Tak pernah rasa bosan langsung dengar cerita2 dia dan bila dia tak da kat bilik rasa rindu nak dengar dia bersuara. 

But I think we share the same similarities because we are both anak sulong. I respect her and she respect me of course :) Tak pernah berselisih faham dan hubungan yang terjalin bertambah erat. Bila berborak dengan dia dan kadang2 bercerita pada dia,hati rasa sangat tenang dan happy. She is a very good sister that will always help me no matter what. A very good companion and a very loyal listener.

Kak Nun, I dont have an eldest sister or even an eldest brother. From the bottom of my heart, I want to thank you because you had been such a great sister for me :) I promise that I will not forget all those sweet memories we had spent together <3 



Semoga hubungan silaturrahim kita kekal hingga ke akhir hayat, InsyaAllah

Monday, November 14, 2011

Dia

Assalamualaikum w.b.t

Setelah berapa lama menunggu akhirnya ada jugak khabar berita yang gembira buat dia dan aku :) Semoga dia lepas interview Khamis ini dan..

Ya Allah,Kau permudahkan lah segalanya untuk dia. I hope that he will do the best in order to get the job and pass the interview,InsyaAllah (^__^)

(^__^)

Wednesday, November 2, 2011

Bukit yg membunuh?

Assalamulaikum w.b.t

Tajuk entri macam suspen tak? mase mula2 dengar sal name tempat tu, ade jugak rasa macam kecut perut,suspen semacam sebab nama bukit tu Bukit Bunuh. Nak tau kat mane? Bukit tu kat Perak dan perjalanan ke sana dalam 2 ke 3 jam camtu. Dok huhaaa2 kat dalam unser Dr. Rosli rase kejap je dah sampai. Sebab nak penuhi syarat kos ZGE375/2, student2 under Dr. Rosli perlu join projek kat situ.

Kitorang kena pegi sana untuk buat kajian tentang kesan meteorite dan nak cari kawah2 yang dah terkambus kat bawah tanah. So, kitorang cari kawah2 tersebut dengan menggunakan Geophysics Methods contohnya, Resistivity dan Seismic. Bayang kan dengan alat2 geofizik yang berat2 tu, kitorang bawak masuk hutan. Hutan pulak tak tau nak describe macam mane,angle nak jalan merentas hutan tu almost 90 degree kot. Perhh, memang sangat mencabar tau? masa buat resistivity kat dalam hutan tu, rase cam tak kesah dah baju kotor ke ape,yang penting selamat sampai and habis buat data aqcuisition. Semua dahan pon nak capai sebab takot jatoh guling2 ke bawah. (-__-') haha


Semua dah merasa, buat resist kat kebun nenas (nyamuk banyak giler), hutan (90 darjah) dan last sekali kitorang buat dekat ladang kelapa sawit(lautan pacat). Buat pertama kali nya dalam sejarah hidup, pacat telah menaiki badan ku,huhu. Bak kate En. Akob la, ni semua pengalaman. Bila pikir balek, mana lagi kite nak cari pengalaman ni semua. Penat memang lah penat. But I think semua tu berbaloi :)

Paling best bila budak2 pompuan reramai kumpul kat katil dorm and borak2 smpai ke tengah malam tak mau tido. hee, Alhamdulillah, I think I made a correct decision by choosing Geophysics. I'm happy doing all those things (^__^) 



Ni gambar masa last day kitorang kat bukit bunuh. Ade lab assistant yang gagah2,postgraduate student termasuk mereka2 yang dari Nigeria dan Libya(mereka sangat kuat dan rajin) huhu and last but not least budak2 3rd year geofizik yang amik kos ZGE375/2(engineering geophysics and environment)






unforgettable moment at Bukit Bunuh


Saturday, October 29, 2011

Emas lagi?

 Assalamualaikum w.b.t,


Dear diary,

Ada sumthing yang nak saya share dalam ni. I got these pictures from one of my friend during my borther 's sport day. Dia dapat emas lagi lah sukan kali ni. Kuat bersukan betul ini budak. Tak boleh nak duduk diam. Ape pon yang dia minat, I am so proud of you lah budak. Kak Yong doakan awak sentiasa berjaya dalam apa jua bidang yang awak ceburi okay :)


wit his friends






wit his medals





Terase macam dah lame sangat tak balik rumah, hurgghh..rindu semua lah ~

Thursday, July 28, 2011

Terima Kasih :)

pendrive kesayangan <3


Just nak ucap terima kasih pada mereka-mereka,
Sebab da tolong baiki pendrive yang da masuk virus hari tu,
Mase pendrive masuk virus hari tu rase macam nak nanges da,
Dalam tu banyak giler maklumat penting tentang LI,
Then ada lah sorang ni yang offer pertolongan,
Tapi dia mintak tolong pada orang yang lagi satu,
Happy sangat masa tengok pendrive da okay,
Semua maklumat da boleh bukak semula,
Mereka-mereka sangat hebat !!
Terima Kasih yang tak terhingga,
Hanya Allah yang dapat balas semuanya ~
Alhamdulillah
Thank You Allah
^_____^

Wednesday, July 27, 2011

Childish ?

Teenage Mutant Ninja Turtle 
^_____^


Main Characters :

Leonardo
Raphael
Michelangelo
Donatello


Mr. Kiva @ King of Vampire

These are the most awesome characters I ever watched
 I am still wondering why I really2 fall in love with them
I just love the way I am 
^________^


p/s :
smile always and
InsyaAllah,everything will be fine




Hidup

Assalamualaikum :)

Dear diary..

Waaah,da lama nya tak update blog ni,walaupun dalam kepala ni macam2 benda nak tulis sebelum ni.Pejam celik pejam celik da dekat bulan Ramadhan da pun.Masa memang cepat berlalu kan? Serius aku tak sedar ape.Pagi2 bangun bersiap-siap ke tempat kerja. Balik kerja pun sama jugak,flow tiap hari macam tu.

Paling penting masa kerja ni lah aku belajar susah payah nak hidup. Aku jadikan pengalaman tiap hari aku sebagai semangat untuk akan datang.Tapi kadang2 aku tumpas jugak,aku perlukan kata2 semangat supaya aku tak mudah putus asa dan goyah.

Ada orang cakap aku tak de konfiden. Aku ambil benda tu positive sebab aku tau tu memang kelemahan aku. Kalau tiba2 bos cakap perkataan 'BODOH' pada kita,apa kite nak buat? hantar surat resign? tak pun lari2 masuk dalam toilet lepas tu menangis? atau melawan cakap bos kite tu balik? Mengaku je yang kite ni memang bodoh dan banyak lagi benda yang kita tak tahu. Fikir positive dan jangan sesekali lemah semangat.

Siapa kita yang sebenarnya kita yang tentukan. Kita ibarat pelakon dalam kehidupan kita sendiri dan bergantung dengan apa jenis watak yang kita pilih.Banyak lagi benda tentang hidup yang aku tak tahu dan aku perlu belajar.Dengan apa yang aku dah tempuh sebelum ni,aku harap aku akan jadi lagi kuat dan tabah.


*bersusah2 dulu,bersenang2 kemudian ye cik atikah ! ganbate ~

Sunday, June 26, 2011

Genap sebulan

Assalamualaikum wbt

               23hb Jun 2011 dan nak tau ada apa dengan tarikh ni? hari ni genap lah sebulan aku buat praktikal di RAGM sdn bhd yang terletak di Bukit Koman, Raub. Tak sangka masa berlalu dengan pantas,macam perluru berpandu. Tiba-tiba aku teringat hari pertama aku di RAGM, rasa macam nak gelak pun ada. Aku pakai baju kurung sebab adik aku kate elok la pakai formal untuk hari pertama. Hari pertama memang cuak sangat2 la,jantung ni da macam nak terkeluar bila masuk office,tak tau la kenapa aku cuak sangat,siap abah temankan  lagi. Rasa macam budak2 darjah satu baru nak daftar sekolah. Adoi!

               Pengalaman memakai baju kurung masuk lombong memang tak kan aku lupa.Masa masuk tempat proses untuk ambil PPE, semua orang pandang pelik dan ramai jugak yang tanya kenapa aku pakai baju kurung. Baru aku tau dekat lombong emas,semua orang pakai tak formal. Diorang pakai jeans dan t-shirt. Macam-macam yang aku belajar dekat sini tapi kadang-kadang tak de kerja dan masa tu lah aku jadi stress. Aku stress dan tertekan bila tak de kerja sampai boleh demam. Macam-macam dugaan yang ada masa kerja, dan pada aku belajar memang lagi mudah nak dibandingkan dengan kerja. Nasib baik geologist2 kat sini baik2. Diorang banyak tolong aku dan kongsi ilmu yang tak terkira banyaknya.Department geology RAGM ni diketuai oleh Mr. Mort dan Mr. David J.Bennett dari Australia.

                Aku ada sebulan lebih lagi nak praktikal dekat sini dan aku harap banyak lagi benda yang aku boleh belajar. Pengalaman kat sini cukup berharga dan aku akan hargai semuanya. Aku akan berusaha untuk memperbaiki diri dari segi fizikal dan jugak mental. Ada banyak lagi yang aku teringin kongsi dalam blog ni, tapi rasanya cukup sampai di sini. Ada jugak gambar2 yang telah aku ambil buat tatapan kwan2 tapi line tenet ni lambat, mungkin lain kali pulak aku kongsi :)


Sekian,
Wassalam.



*tadi sebelom pegi krja,akiff,baby yang mak jage tibe2 golek2. Nak menerap rupenyer,huhu
comel gile kot !! hee~




Thursday, June 9, 2011

tak de mood :(

sekian lame tak menaip dalam blog ni 
just nak meluah kan perasaan yang terperap dalam hati
tak tau kenape rase sdih sangat hari ni
smpai menitik air mate sbab tak dapat nak tahan
rindu kat kwan2 and rindu nak gelak2 dengan korang semua
kalau macam ni life bekerja
boleh tak saya tak nak kerja langsung
saya nak belajar je dan rasenyer tu la bnda paling okay dari bekerja
pa pon i need to be tough and strong 
learn how to improve yourself
and please la atikah
be confident
jangan la down camni..
somebode pleas help me !!
i'm lack of confident
HEADACHE!!



Friday, April 29, 2011

:JoM mAkAn:

Assalamualaikum wbt 
^___^

Hello and whats up guys~ haha,ganas tak intro blog dah camni..yeyeaaah!! tak menggambarkan ciri2 perempuan melayu terakhir langsung,kui3!! for today, I just want to share something cool wit u alls ~

Actually tadi I had my dinner at Nurul Ikan Bakar which is situated in Penang  :) tapi specific name tmpat tu kan.hurm..tak tau la ape,tapi-tapi kedai tu dekat2 la dengan Penang bridge..makanan dy memang sedap sangat2 tau and kalau korang nak makan try lah tom yam dy,superb lah!! 

Korang pernah dengar tak ade orang cakap Penang ni orang panggil 'syurga makanan' :) Actually for me it was true la..makanan2 kat Penang memang tersangat lah banyak and cakap je nak ape semua ade kot.

sape2 yang suke makan tu sile la brhijrah ke penang ye,hehe..cool la makanan2 dia and ade jugak yang tak de kat tempat laen.huuu~ so ape lagi korang2 cepat2 jalan2 cari makan ;) hehehe

antare tempat2 yang best la kan sepanjang study kat sini yang da makan ask me burger,Nurul Ikan Bakar, Ikan Bakar Seagate yang dekat2 QB mall,nasi lemak dekat Pelita,nasi kandar Khalel or Subaidah,pasar2 malam yang ade kat banyak tempat,breakfast yang tersangat lah sedap dekat Taman Tun Sardon, Kedai Tom Yam Pak Hussin and banyak lagi la..tak ingat sudah :(( huu
sebenarnyer byk lagi yang belom cube..






*credit to google image 

Agak2 kalau datang penang sile la rase makanan2 yang beraneka and sedap2 ni okay ;) 
tapi-tapi..ade tapi nye..for me makanan dekat sini still tak boleh lawan dengan makanan dekat rumah la,hehe
masakan emak tu lagi syiiookkk ,huhu ~

and lagi satu kalau dapat makan tu jangan la melantak banyak2 okay sebab tak elok jugak untuk kesihatan kite..huhu,lagi2 nasi kndar sebab kandungan kalori yang sangat tnggi..
boleh je nak makan tapi jangan selalu okay ?!

so enough la for today :) 
~have a nice day everyone ~
^___________^


ps; a very special,infinite thanx for myLOVE one <3 hehuu




Sunday, April 24, 2011

Hiking !

Assalamualaikum wbt :)


With lots of love, I want to share some pictures that me and ainul took on last Saturday..Act we went to Pantai Kerachut which is situated in Penang of course :) hehe.Having a lot of fun there..something bad did happen.. but for me its not that bad.It was just a very valuable experience which I will never forget till the end of my life :) ngehehe


yeaahh..here we are ;) cant wait for hiking..hehe




This is me of course or budak poyo aka secondary school student,hahaha!
Dis pic wat taken by ainul,ngee



Dis pic is quite blurr because i'm not focusing on ainul's face.haha! 
altough ainul always tought me how to shoot using these camera,i still forgot and dont know how to use it :( 
very hard lerr derr



ada and cme wit the excited faces,hehe
i love to see ada smile like that :) hope we'll be friends forever..



fara's face look so tired and act the journey to reach pantai kerachut is about 1 hour and a half. 
 it was a long and challenging track,haha
we had prepared our foods and water before we start hiking :)



finally we are in pantai kerachut :) the journey was so awesome! 
all the fatigue was gone after reaching here <3
and the beach also looks so beautiful although there were JELLYFISHES ;p hee



We take the boat on the way back and see a lot of interesting things along the beach ! 
this boat was so fast but its really fun and i got so excited because it was my first time riding a boat,hee~




look at the rocks carefully and try to guest what kind of animal it looks like?? hehehe
interesting rite??huhuu~




these rock resembles the turtle and it really looks similar :) 
looks carefully okay and u will see it !


Enough for today :) hehe, for me hiking was so fun and challenging..at first it was quite tiring and feel want to give up but when we are enjoy watching the beautiful forest and the creatures inside,the fatigue was gone ! i feel so great and Subhanallah..Allah had create a very unique and outstanding nature :) 
thats all for today
 ^__^




Thursday, April 21, 2011

Today is my mom's birthday :)

Assalamualaikum wbt..

As you all know today is 21st April rite? yeaah..it is my beloved mother's birthday..
pagi2 lagi zana aka my adik da anta sms.Msg tu berbunyi..

"along,awak jangan lupe kol mak tau"

cam bese la..dy memang semangat and still tak dapat kalahkan dy..every year dy la yang terawal kol mak nak wish bezday mak tersayang..:)act i really want to wish earlier but pagi tadi sangat2 gelabah tok paper exam ZGT269/3..

Rase macam tak abes study lagi padahal da review semua,lagi stress bile tengok paper tadi.Rase macam nak jerit 'Aaaaaaaaaaaaaarhhh' biar satu skul tu bergegar,agak2 boleh tak?..haha,pa pe pon i had try my best kan.tawakal je la lepas da usehe :) snyummmm..

Berbalek pade crite asal setelah jauh merapu,haha..when i called my mak pagi tadi,dapat dengar suare dy rase bersemangat je..rase mcam segale msalah kat dunie ni lenyap,hehe.agak2 la kan..nampak sangat kelentong nye.tapi kan betol tau,korang pernah rase tak bile korang kol mak korang,then rase mcam kat dalam dunie yang laen..bez je and feel very calm :)

When I say to mak that she already tuee..mak just laughing and laughing,maybe dy terharu kot anak dy kol and wish birthday dy,hee..nak arapkan adik2 kat umah tu,alamat nye berjanggut nak tnggu wish..huu~ myb sebab diorang kecik lagi kot and da bese dok kat umah..diorang tak rase lagi ape tu homesick or rase rndu bile brjauhan dengan family..

I hope bile diorang da besar and matured nanti,diorang tak kan lupe semua jase mak abah yang memang tak terkire tu :) kepade My emak yang tersayang,walaupun kadang2 mak garang2 dengan kitorang adik beradik,
kak yong tau mak buat semua tu sebab mak nak mendidik kitorang.Marah bukan tnde bnci tapi marah tu tnde syg kan mak? Kak yong syg mak sangat2 and u r the queen of my heart

*smbil nynyi2 lagu :

Ibu 

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu





p/s: sanyangilah keluarge andaaaa :) hee

Tuesday, April 19, 2011

strange headache ~

Sebelum tdur sakit kepale, after bngun ingat da okay tapi sakit lagi.

Tak tau la kenape and lagipon da pegi klinik da.Ubat pon da makan da :(

Kenape dengan kepale ni eh? sbab stress study ke? tak jugak. Entahlah,nak cakap kat mak takut plak mak risau.

Mayb ni antara dugaan exam sem ni.After exam pulak ade fieldcamp.Hope pasni baek la eh kepale?? kepale dengar tak? jangan sakit lagi eh?

plizz..tak larat da ni:(
Ya Allah,sembuhkan la sakit kepalaku ini..aminn ^__^

Monday, April 18, 2011

no need to be that kind of person ~

haiya,da lame tak update blog. Da lame sangat2 n ase cam malam ni memang tak tahan da ni.
rase nak meletop ni. aiyoo ~ kenape prlu wjud nye orang2 yang berlagak ye? kenape? ulang smule soklan kenape ye? hurm..tak mampu nak jawab la.

bukan rase diri ni baek or bagus sangat. Juz rase macam kalau mnde yang tak prlu nak heboh2 so tak ya la nak citer kan. kalau betol bende tu, kite smpan kite2 je sudah :( n kalau bende tu tak betul kan da name nye merapu tak tentu pasal.aah,memang saya tak de ape2 nak dibanggekan.I am so not like u ~ but still rase macam kan bez kalau kite juz merendah diri and stay simple :) at least dapat kurangkan rase tension -_-' dalam hidup .

kite kan da besar n wake up la. jangan jadi cam budak2 lagi , be matured okay ! nak exam camni modd tak menentu betul.haiyaa ~ bawak2 la bertenang wahai cik atikah :) tenyum lah.

sorry sebab teremo malam2 ni.
i juz cant hold it anymore :(

Wednesday, February 23, 2011

my LSP300 class ^____^

Assalam..

Hari ini tersangat la excited untuk mentaip2 dalam blog^^ nak tau sebab apa? hehe.i just want to share this with all of you about my lsp300(english class) teacher named Sir Neoh.hahh.sorry sir sbab tak ingat name pnuh sir.mybe sbab susah nak sebut,ngee..banyak je alasan kan?before ni tak penah lagi se'excited' macam ni mase masuk kelas.kan best kalau semua kelas pon tak ngantok and segar bugar je mcam kelas lsp300.masti boleh skor insyaAllah!

Sir Neoh memang lecturer yg sangat okay and the things dat he like to do in the class is talking.dy bukan ckap ksong tau.setiap kali dy bagi nasihat atau pndangan.i'll be so excited and focused!apa yang dy cube smpaikan semuanya tentang kehidupan kita seharian and kdang2 banyak menyedarkan kita scara langsung mahupun secara tidak langsung.

Tadi pkul 12pm ade kelas,so hari ini kitorang buat latihan writting sbabkan test writting nak dekat.so kitorang discuss la satu topic ni ha.tajuk dy x ingat sangat tapi tentang comparison between a husband and his wife.banyak yang sir neoh share dengan kami hari ni.yang paling ak ingat tentang give and take relationship.

sir neoh ada ckap yang selalunya dalam hubungan apa2 pon kite tak boleh hanya memberi ataupon hanya mnerima tanpa ada keseimbangannya dalam ssuatu hubungan.kalau perkare macam ni terjadi for sure la hubungan tu tak kan berhasil.hehe.so tak kesah la kalau dalam apa jenis hubungan pon.family,frens,special one o sape2 la.jangan la terlampau berkira and kalau terlampau murah hati pon x boleh jadi jugak^^so pndai2 la kita fikir okay?

banyak tau yang sir neoh ckap hari ni walaupun kelas sejam rase kejap je da abes kelas.nak share lagi ape yang dia cakap pagi tadi and hope korang semua tak bosan.huhu~lagi dia ada cakap pasal unconditional love.korang tau tak maksud dia apa? sir cakap unconditional love ni pasaan sayang yang tak bersyarat.contohnya macam kasih sayang family kita.diorang tak da kan mintak apa2 balasan.bila kita minta duit ke apa.tak de pulak mak ayah kita sbuk nak mintak kita ganti semula or balas balik semua jasa2 yang diorang da korban kan pada kita.(^__^) so thats so called the unconditional love.

We should be grateful to Allah sebab ada golongan yang tak dapat merasa dis kind of love pon dalam hidup dia.so apa2 pon,family first okay and rajin2 la kol mak ayah bila kita berjauhan dengan mereka.appreciate them when they are still here with us ^^. dat all 4 today..ngeehee
*sir neoh,i want to say thank you so much 4 being such a great teacher ^___^

Sunday, February 20, 2011

HaRd FeEling T.T

assalam..

da lama tak update blog ni ha,lately sangat2 la bz..nak ckap ada jwatan bsar2 pon tak jugak,tapi ntah la..mostly tiap hari ada ja aktiviti yang kena buat.hehe,tapi camne pon kite kena gelak2 and jangan tensyen2 tau kwan2? chill okay :) senyum selalu and jangan masam2 muka 2..nanti tak awet muda tau..tak tau macam mane boley tergerak hati nak tulis2 dalam blog hari ni ^^,nak luah kan something ni kat my bloggie,bile mase pulak blog ni name dia bloggie,haha.takpa la abaikan,hehe

mase nak pegi makan tadi,eh tak2 mase nak balek dari beli makanan tadi..i met someone dat once pernah jadi antara orang yang paling aku sayang.tapi tadi entah la..bila terserempak macam ada satu feeling yang susah sangat nak describe mcam mane~rase rindu?entah la.mcam mane dia skrang? shat ke tak? tak tau la.i ll not forget all da memories!pahit manis..suma ada! tapi tu semua da tinggal kenangan.its okay for me now.masing2 da buat haluan masing2 kan.mungkin ni la yang trbaik untuk si dia dan aku.

i hope she just fine and always be happy with all her friends.kwan2,ada psanan pnting untuk kite semua,hrgailah orang di sekeliling kita okay? dan brsabar la dengan apa saja cubaan dan dugaan yang datang.


sekian,wassalam.


Sunday, February 6, 2011

mY Lil Sis (^^)

Salam,hari ni nak wat entry psal sorang orang budk ni..my youngest sis..adik balqis
Tbe2 rase mcm nak tulis2 tentang dak ni,byk mnde nak cter tp kdg2 bole lupe,so kne tulis jugak sbb xnak kngn tu lpus n rugi la kalau camtu kan? Untuk pengetahuan sume,i have 7 siblings..rmai x? kalau orang tnye psal adik bradik n dgr sy ckap 7 tu,memang rmai la yang trkejut..n lagi2 bile dengar yang i'm the eldest one.

Cpt sgt mse berlalu, 2 taun dlu..balqis still baby,kcik je n sgt comel,xpndai ckap lg n yang pling bez ktorang satu famili happy sgt dgn kehadiran dy dalam famili,ape orang ckap,'the more the merrier'. tapi memang btul pon, kalo kat umah tu,memang x pnah sunyi pon,bole brgegar umah la sbab msing2 suka brgduh n x puas hati,tapi tu semua tu asam gram dalam adik beradik kan..klu x gduh tu bukan adik beradik la..hehe,mse cpat sangat berlalu n smpai la balqis da smpai umur 2 taun,dy da pndai brcakap n dy sangat2 petah..tpi 1 je kelemahan dy,dy pelat skit.dlam hdup dy xde hruf 'k'..sume prkataan yg ade hruf 'k' dy akan substitute kan dgn 't'.pling kelaka bile stu famili da bjngkit pnyakit 2..

bile nak ckp dgn dy,ktorang pon automatik jadi pelat,hehe..tp bez dpt borak2 dgn dy..kdg2 tu kte x expect dy bole ckap cmtu,budak kcik kan jjur..tu yang pling bez~ hehe,klu kat usm..rase rndu sgt kat dy n slalu tringt kan dy..n dy suke bg respon klu i give her a call..dioalog intro dy mcm besa la,"hello,adik ni" dgn suare dy yg sangat cute tu..hehe,balek uma dpat dkung n cium dy,rase trubat rndu..hepi tu hnye Allah yg tau..huhu (^_^) i feel so grateful..sbb dkurniakan famili yg sangat bhgia,wlupon ade mcm2 cubaan n dugaan yg dtg,tp xpe..ni lumrah hdup..arap sgt hbungan kmi 1 fmili akan tetap kukuh smpai ke akhir hyat..

i love my famili so much!!! hope all my siblings success in their life~ n xlupe sume jase2 mak abah selama ni..diowang da byk brkorban..rase mcm x trbalas sume jasa diorang tu..kat bwah ade gmba2 Balqis..nak abadikan dlm blog ni..hehe;)



mse ni Balqis demam kuning,ksian dy T.T


da bpe hari kot,x igt sgt n pp merah2 lg~


mse ni da bsar ckit n kulit dy mkin putih,huu~


kaki balqis da kuat n dy suke naik walker ni! hee~tp muke mcm psrah je,haha


suke sgt pipi balqis mse ni sbb sgt2 tmbam~ 


klu nak tau, balqis ni suke hsap jari~hehe


ni pic yg latest x latest sgt la,haha tp nice one~


*sesi luahan perasaan sbb homsick nak balek rumah,da tue2 pon cmni lg..haish~

Friday, February 4, 2011

tOdaY im a BloGgEr ~

Hurm.. blurr la,adoi..xtw nak tulis ape ni..tp rase mcm nak tulis jgk~haha
tulis jela ape pon yg pntg hepi sgt sbb ade blog..xtw knpe bile dpt tulis2 dlm ni rase mcm bez je~hee
mood:excited!! so untuk entry prtme blog ni..cuba try test tgk!!hee~
xde org nak tgk pon xpe..juz nak tulis2 je,klu x ske xpe k..
terime dgn seadanya..hehe,dr td dok glak2,haha~ snanyer x rti la nak tulis2 dlm blog ni..nak anggap  cam tmpt luah prasaan pon x jgak,hurm..suke2 je kn..
xpekn?x slhkn?hr prtama sbgy blogger,setelah brpk smsk-msknyer kt uma,i think i really need a blog~ klu ade ape2 yg bez or xbpe nak bez bole shre kat dlm ni kn..wlupn xde orang nak tgk or bace~ 2 x pntg..yg pntg 'satisfaction'~
sumtimes blog ni beneficial jugak kat kite..ble bce blog orang kte bole dpat mcm2 info n kte tau sdikit sbyk ttg orang 2 wlupon kte x brhbung dgn diorang..
mcm stalker tp bukan~hehe,n klu boring2 x de ape nak wat pon kite bole isi mse lpang dgn tulis2 dlm blog..haha,mcm plik tp ok kot~hee
insyaallah,akan dtg i'll update my blog~ *nga ckp dgn spe la ni..haha
smpai sni saje..tata titi tutu~

*mcm knak2 ribena pon ade



Followers

Search This Blog